Hamburger homemade

DSC_2579

Astazi am avut pofta de hamburger si nu, nu m-am repezit la primul fast food, asa ca am decis sa il prepar singurica acasa. Rezultatul a fost demential si toata familia a fost incantata de pranzul putin mai neconventional.

Pentru 8 portii aveti nevoie de:
– 1 kg carne tocata vita
– 2 cepe
– 8 chifle speciale pentru hamburger
– castraveti murati
– mustar
– ketchup
– 2 rosii
– ulei de masline
– otet balsamic
– sare de mare
– piper
– 2 catei usturoi
– cascaval
– boia

Pentru inceput am intins carnea pe suprafata de lucru si am condimentat-o cu sare, piper si boia dulce. Daca va place picant puteti folosi si putin praf chilli. Peste aceasta am adaugat 1 ceapa tocata marunt si am framantat-o cu ambele maini pana ce toate condimentele s-au amestecat.

DSC_2570

Carnea am asezat-o intr-un bol si am lasat-o in frigider timp de 20 de minute, timp in care m-am ocupat de restul ingredientelor din hamburger.

DSC_2571

Castravetii i-am taiat felii si i-am pus intr-un bol, iar rosiile le-am taiat cubulte si le-am facut ca pentru bruschete cu ulei de masline, sare, piper, otet balsamic si usturoi. Cascavalul l-am taiat felii nu foarte groase, iar ceapa ramasa am taiat-o rondele subtiri pe care le-am prajit pe gratar cam 2 minute pe fiecare parte si le-am pus deoparte.

Scoateti apoi carnea de la frigider si modelati-o in 8 bile ca in imaginea de mai jos.

DSC_2572

Turtiti cu palma fiecare bila in parte si crestati-o cu cutitul pentru a nu se bomba in timpul prajirii.

DSC_2576

Incingeti bine de tot gratarul si asezati bucatile de carne pe care va trebui sa le tineti cam 4 minute pe fiecare parte. Verificati ca nu cumva sa fie crude in interior.

DSC_2578

Acum a sosit momentul sa montati hamburgerii: mai intai taiati chifla si ungeti-o cu putin mustar. Asezati o felie de ceapa trasa la gratar, apoi o bucata de carne, apoi cateva castraveciori murati, cascavalul si o lingura din amestecul de rosii. Optional puteti adauga maioneza si ketchup.

Cam asta este tot! Nu a fost greu deloc, nu?

Pofta mare va doresc!

Dulceata de zmeura care nu ingrasa

DSC_2265

Ce poate fi mai placut decat sa culegi zmeura proaspata din gradina si sa faci o bunatate de dulceata pe care sa o ai in camara toata iarna? Asta am facut eu in vacanta la parinti si mai mult decat atat am folosit un indulcitor natural de la Green Sugar. http://www.laboratoareleremedia.ro/product-category/green-sugar/. Acesta este un indulcitor pe baza de rebaudiozida A, din extract uscat din frunze de stevie si eritritol. Va garantez ca va iesi la fel de buna si chiar mai sanatoasa decat preparata cu zaharul din comert.

Penru 4 borcane aveti nevoie de:
– 1 kg zmeura
– 1 kg indulcitor natural/zahar
– 3 cani de apa
– un varf de lingurita de sare de lamaie

Eu am inceput evident prin culegerea fructelor. A fost o adevarata placere, iar satisfactia este mult mai mare cand te implici cu adevarat. 🙂

IMG_1417
IMG_1419

Puneti zaharul la fiert impreuna cu apa si amestecati usor pana se dizolva. Dati focul la intensitate mica si lasati pe aragaz cam 45 de minute, pana devine un sirop nu foarte gros. Adaugati apoi si zmeura pe care nu trebuie sa o spalati, ci doar sa o curati cu atentie pentru a nu zdrobi fructele si lasati sa fiarba amestecand din cand in cand.

Intregul procedeu dureaza in jur de o ora si jumatate, iar la final trebuie sa aiba o consistenta groasa, ca de dulceata.

DSC_2257

Opriti focul si adaugati sarea de lamaie. Aceasta impiedica procesul de zaharisire. Mai amestecati o data si acoperiti oala cu un servet de bucatarie umed pana a doua zi. A doua zi aceasta va fi gata de montat in borcane si de pus in camara.

O zi frumoasa va doresc!

Budinca cu paste si carne de vita

PicMonkey Collage

Am putea numi acest preparat un fel de lasagna, intrucat contine cam aceleasi ingrediente, doar ca in loc de foi de lasagna folosim paste scurte (ex: melcisiori). Sunt foarte gustoase si hranitoare si va sfatuiesc sa incercati reteta atunci cand vreti sa aduceti ceva nou in meniul familiei.

Pentru 8 portii aveti nevoie de:
– 350g paste scurte
– 500g carne tocata vita
– 1 ceapa alba
– 1 cutie sos de rosii sau rosii decojite in sos
– 1 legatura patrunjel
– 50g cascaval ras
– ulei de masline

Pentru sosul alb:
– 1 cubulet unt
– 4 linguri faina
– 500 ml lapte
– sare de mare
– piper

Pentru inceput caliti ceapa tocata marunt, apoi adaugati carnea si lasati pe foc 10 minute. Adugati sosul de rosii si lasati sa fiarba aproximativ 15 minute, amestecand din cand in cand.

DSC_1936

Dupa cele 15 minute adugati si mararul tocat marunt si condimentati dupa gust cu sare de mare si piper.

DSC_1942

Fierbeti apoi pastele al dente (adica cu un minut mai putin decat timpul indicat pe ambalaj) si lasati-le la scurs. Pentru paste am ales mecisiori Hutton http://pastehutton.ro/. Sunt perfecte pentru orice reteta, iar gustul si textura sunt ingredientele secrete ale succesului retetei.

Ungeti un ulei de masline o tava pentru cuptor si turnati jumatate de cantitatea de paste, apoi cascavalul ras.

DSC_1945

Asezati si stratul de carne, apoi inca unul de paste. Ne apucam apoi de sos.

DSC_1946

Topiti untul la foc mic, adugati faina si amestecati repede cu telul pentru a nu se lipi. Turnati apoi laptele putin cate putin, amestecand in continuu si aduceti sosul la fierbere, pana se ingroasa. Condimentati cu sare si piper

DSC_1947

Sosul astfel obtinut il turnati peste paste si introduceti in cuptorul preincalzit (180 grade) pentru 45 minute. La jumatatea timpului scoateti tava si mai presarati putin cascaval ras.

Pofta buna!

Beef Wellington

PicMonkey Collage

Aceasta reteta este o legenda a bucatariei englezesti si poarta numele unui duce. Se spune ca preparatul este numit in cinstea ducelui britanic Wellington si al victoriilor sale pe campul de lupta pentru, deoarece nobilul englez iubea fripturile de vita, ciupercile si pateurile din aluat de foitaj. Alte surse sustin ca numele este doar inspiratia unui bucatar britanic hotarat sa schimbe denumirile frantuzesti ale vremii. Indiferent cine si de ce a numit-o asa, i-a dat identitate si un nume greu de uitat. Carnea invelita in mantie de legume si prosciutto se odihneste perfect in crusta croncanta de aluat.

Desi este un preparat clasic, asta nu inseamna ca este si usor de facut. Trebuie respectati cativa pasi relativ simplii si sa aveti grija in alegerea carnii. Daca nu va pricepeti, rugati macelarul sa va dea o bucata de carne de vitel frageda.

Pentru 4 portii aveti nevoie de:
– 1 pachet aluat foitaj
– 500g muschiulet de vita/vitel
– 500g ciuperci
– 5-6 felii prosciutto crudo
– 2 cepe
– 4 catei de usturoi
– 50 ml vin alb
– 1 lingura mustar dulce
– ulei de masline
– 2 cubulete unt
– cimbru proaspat
– 1 ou
– sare de mare
– piper

Pentru garnitura am prepart un piure de cartofi si fenicul pentru care aveti nevoie de:
– 2 cartofi
– 1 fenicul
– 2 cubulete unt
– 1-2 linguri smantana
– sare de mare
– piper

Carnea trebuie trasa cateva minute in tigaie, pe fiecare parte, pana este usor rumenita la exterior.

IMG_0539

Lasati carnea sa se raceasca si va puteti apuca de umplutura de legume. Taiati ceapa si usturoiul marunt si caliti-le in unt si ulei de masline. Dupa 10 minute adaugati si ciupercile curatate si taiate felii subtiri, adaugati vinul, cimbrul, sarea de mare si piperul dupa gust. Nu stiu daca stiti, dar ciupercile nu trebuie spalate sub jetul de apa pentru ca isi pierd din intensitatea gustului, in schimb trebuie sa le curatati pielita exterioara. Se inlatura cu usurinta din interior spre exterior. Aruncati cotoarele pentru ca pot avea gust amarui.

Lasati pe foc pana lichidul se evapora, amestecand din cand in cand.

IMG_0541

Asezati aluatul pe un blat de lucru presarat cu putina faina si intindeti cu faceletul. Asezati peste feliile de prosciutto, apoi peste patul de ciuperci, ceapa si usturoi.

IMG_0542

Ungeti carnea folosind o pensula cu mustar dulce si asezati-o peste ciuperci.

IMG_0543

Impachetati cu grija aluatul, avand grija sa nu se rupa si sa fie pe cat posibil ermetic pentru a nu se scurge zeama in timpul coacerii. Asezati aluatul pe hartie de copt si ungeti cu ou batut.

IMG_0544

Introduceti in cuptorul preincalzit (220 grade) pentru 40 de minute. Dupa 15 minute am scazut temperatura cuptorului la 200 grade. Daca doriti friptura in sange este ok sa o preparati la 200 grade tot timpul coacerii si sa o lasati 30-35 min. Crusta de aluat trebuie sa prinda o culoare frumoasa aramie.

Pentru piure am fiert cartofii curatati si taiati cubulete cu fenicului curatat si taiat felii si putina sare. Cartofii au fiert cam 15 minute, iar feniculul are nevoie de doar 10 minute. Scurgeti legumele, adaugati untul, smanatana si sare dupa gust si mixati cu blenderul pana devine o pasta cremoasa. Aveti grija sa nu va ramana bucati de legume in piure!

Am servit preparatul alaturi de un pahar de vin rosu sec. A fost un pranz de-a dreptul delicios si va recomand cu caldura sa il incercati!

Pofta buna!

Tarta cu ananas

DSC_1606

Cu toate ca afara este vremea mohorata, mi-am infrumusetat ziua cu o tarta absolut geniala pe care am incercat-o astazi pentru prima oara. Combinatia dintre crema de vanilie si ananasul dulce acrisor este perfecta, credeti-ma. Este o tarta usora, perfecta pentru orice sezon si orice moment al zilei.

Pentru aluat aveti nevoie de:
– 200g faina alba
– 100g unt rece
– 40 ml apa rece
– 2 linguri zahar tos
– un praf de sare

Pentru crema de vanilie va sunt necesare:
– 3 galbenusuri
– 2 linguri cu varf zahar tos
– 2 linguri faina
– 1 lingura amidon
– 500 ml lapte
– 1 fiola esenta de vanilie

Pentru decorare aveti nevoie de:
– 1 ananas curatat si taiat felii subtiri (puteti folosi si ananas din compot)
– 50g unt
– 2-3 linguri zahar tos

Am inceput cu prepararea aluatului. Amestecati folosind ambele maini faina cu untul si cu praful de sare, pana obtineti un aluat faramicios. Adaugati apoi apa si framantati bine pana obtineti un aluat elastic care sa nu se lipeasca de maini. Daca mai este nevoie, mai adaugati putina faina.

Strangeti aluatul sub forma de bila, acoperiti cu o folie alimentara si introduceti la frigider pentru o ora. Dupa acest timp, asteptati pana aluatul ajunge la temperatura camerei si apoi intindeti cu facaletul din interior spre exterior, cu grija, pana obtineti un aluat rotund, de dimensiunea tavii de tarta. Eu am folosit o tava cu diametrul de 26 cm.

Asezati aluatul in tava unsa cu putin unt si folosind degetele dati aluatului forma tavii de tarta. Intepati aluatul cu furculita pentru a nu creste si dati la cuptorul preincalzit (190 grade) pentru 25 minute, pana capata o culoare aramie placuta. Lasati sa se raceasca.

Apoi va apucati de crema. Frecati galbenusurile cu zaharul, adaugati amidonul si incorporati laptele putin cate putin, amestecand bine de tot. Compozitia astfel obtinuta se pune la foc mic, amestecand cu o lingura de lemn, pana obtineti o consistenta cremoasa, ca in poza de mai jos. La final am adaugat si esenta de vanilie si am amestecat bine.

IMG_0486

Acoperiti crema cu o folie de aluminiu pentru a nu prinde crusta si apucati-va de ananas.

Dupa cum va spuneam, eu am folosit ananas intreg, pe care l-am taiat felii subtiri si am eliminat dopul de la mijloc. Puteti folosi si ananas din compot daca nu aveti timp, insa nu va avea acelasi gust acrisor si textura usor crocanta.

Intr-o tigaie am topit la foc mic untul si am adaugat zaharul, amestecand in continuu. Dupa ce zaharul s-a topit am adaugat feliile de ananas si le-am lasat cam 7 minute, miscand tigaia din cand in cand pentru a ajunge siropul la toate feliile pe ambele parti. Nu amestecati cu lingura sau alta ustensila deoarece vi se vor rupe feliile de ananas.

IMG_0485

Ce va mai ramane acum de facut este sa montati tarta: in crusta formata am turnat crema de vanilie, iar peste am asezat cat de cat simetric feliile de ananas. Am lasat tarta sa se odihneasca la frigider cam 2 ore inainte sa o servesc.

Enjoy your Sunday!

Supa crema de dovleac cu praz

DSC_1591

Supele crema sunt foarte sanatoase si consistente, iar vestea buna este ca ai la indemana sute de ingrediente pe care le poti combina pe placul tau. Astazi am preparat supa crema de dovleac cu praz. Reteta este foarte usoara si rapida!

Ingrediente:
– 1 dovleac placintar
– 1 fir praz
– 1-2l supa de pui
– o mana parmezan
– piper
– optional o mana de fistic

Pentru inceput taiati dovleacul in 2 jumatati, pe lungime, aruncati semintele si fierbeti in supa de pui. Supa nu trebuie sa depaseasca cu mult nivelul legumelor. Daca puneti prea multa supa riscati sa nu obtineti consistenta dorita. Pentru supa de pui puteti folosi zeama strecurata de la o supa sau daca nu aveti timp puteti folosi 1-2 cuburi de supa asa cum am facut eu.

Verificati constant dovleacul cu cutitul, iar cand este aproape gata adaugati si prazul taiat rondele si mai lasati 10 minute pe foc.

Scoateti dovleacul din oala, lasati-l sa se raceasca putin, apoi curatati cu grija coaja si taiati-l cubulete. Reintroduceti in oala cu supa si blenduiti tot amestecul pana obtineti un amestec omogen, cu o consistenta ceva mai lichida fata de cea a piureului. Pentru ca am folosit cuburi de supa nu a fost nevoie sa mai adaug sare. Spre final am condimentat cu putin piper.

Puteti servi supa alaturi de putin parmezan ras sau o mana de fistic.

Pofta buna!

Risotto cu mere, nuci si gorgonzola

Risotto cu mere, nuci si gorgonzola

Aceasta reteta am preluat-o din cartea lui Jamie Oliver “Sa gatiti cu Jamie”, iar daca va hotarati sa o preparati, cu siguranta veti face furori :).

Ingrediente:
– 500 g orez pentru risotto
– 1,5 l supa de pui sau de legume
– 1 ceapa tocata marunt
– 1 radacina de telina tocata marunt
– 200 ml vin alb
– 150 g gorgonzola
– 2 mere tocate marunt si stropite cu zeama de lamaie
– 1-2 maini de parmezan ras
– 100 g unt
– o mana de nuci
– sare de mare, piper
– ulei de masline extravirgin

Mod de preparare:
Intr-o tigaie mare puneti ulei de masline si putin unt, adaugati ceapa si telina si caliti-le la foc mic circa 15 minute, pana cand se inmoaie, fara sa se rumeneasca. Apoi adaugati orezul si amestecati in continuu pentru a nu se prinde. Turnati imediat vinul si lasati pana se evapora.
Adaugati supa, polonic cu polonic, amestecand si asteptand ca lichidul sa fie absorbit de orez inainte de a adauga polonicul urmator. Micsorati flacara pentru ca orezul sa nu fiarba prea repede, altfel partea exterioara a boabelor se va inmuia, dar nici prea incet, ca sa nu se transforme intr-o budinca de orez! Continuati sa adaugati supa pana cand orezul va deveni moale si cremos, dar cu boabele intregi (procedura dureaza cam 15 minute).
Stingeti focul, incorporati untul, parmezanul, gorgonzola, merele tocate si condimentati cu sare si piper dupa gust. Acoperiti cratita si lasati orezul sa stea 1-2 minute pentru ca branza sa se topeasca. In acest timp incalziti nucile intr-o tigaie si aruncati-le peste risotto inainte de a fi servit.

Enjoy!